Motorsport - Offroad a rally

  • Tomeček by rád letos jel na Dakar i do Dakaru

    Tomáš Tomeček se dakarskému závodění věnuje od roku 1995. Letos si naplánoval, že během jednoho roku pojede na Dakar i do Dakaru. V lednu úspěšně zvládl první štaci, Dakar Rally v Saúdské Arábii. Pokračovat měl v březnu na Africa Eco Race, což je závod, který startuje v Evropě a končí u Růžového jezera v senegalském Dakaru. Tedy vede ve stopách a v duchu původních afrických Dakarů, jak je vymyslel a pořádal Thierry Sabine.

  • Martin Macík už má plány na příští Dakar

    Tým Big Shock! Racing během letošní extrémně náročné Rallye Dakar vybojoval dvě pódiová umístění. Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda, získali 2. a 3. etapové místo. V celkovém pořadí sedlčanským závodníkům patří 7. pozice a současně vedou klasifikaci kategorie T5 v rámci světového poháru World Rally-Raid Championship. Týmu se osvědčilo vyslat na trať dva kamiony, i když se tentokrát posádce Martina Šoltyse závod nepodařilo dokončit. A do cíle Dakaru zdárně dojely i závodní speciály spřátelených týmů Italtrans Racing a Project 2030, navržené a sestrojené na základě 20letých dakarských zkušeností Martina Macíka staršího v rámci jeho projektu MM Technology. Už v tuto chvíli má tým jasno, jak bude vypadat letošní sezóna a co je třeba stihnout do příštího Dakaru.       

  • Aleš Loprais v cíli Dakaru 2022: Děkujeme všem

    Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml. a Petr Pokora s Pragou v barvách Instaforex Loprais Praga Teamu dokončili Rally Dakar 2022 na 21. místě v kategorii kamionů. Ze souboje o nejvyšší příčky je vyřadily v závěrečné čtvrtině soutěže technické problémy.
    Po opravě řízení, které ve středu nevydrželo dopad po skoku z nevelké duny, zvládla posádka Aleše Lopraise závěrečné dva dny dakarské rally bez zásadnějších obtíží, ale s ohledem na značnou penalizaci za nedokončenou etapu také bez naděje na dobré umístění.

  • Martin Macík uzavřel Dakar skvělým 2. místem v poslední etapě

    Posádka závodního kamionu Iveco "Karel" Martina Macíka jr. s Františkem Tomáškem a Davidem Švandou zúročila tvrdou dřinu na trati závodu i v dílnách při přípravě a údržbě techniky skvělým umístěním v TOP10.  Přestože v první polovině soutěže nešlo vše zcela podle plánu a posádka průběžně spadla z první desítky, projevil se po dni volna pravý bojový duch a Martin Macík s posádkou v dalších etapách do cíle přímo letěli. V 9. etapě dojeli na 3. místě jen o 3 sec. za Sotnikovem s Kamazem, v 10. etapě skončili na 6. místě, v 11. etapě nestačili rychlostí jen na tovární Kamazy a dojeli čtvrtí. V poslední 12. etapě pak byli 2. nejrychlejší! 

  • Martin Macík opět zlepšil - celkově již je 8.

    Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda z týmu Big Shock! Racing po úspěchu v 9. etapě – 3. etapovém místě – na trať 10. rychlostní zkoušky vyjeli opět dobře připraveni. A jejich kamion pojmenovaný Karel znova jistě směřoval k cíli, kde posádka přistála na cenném 6. místě se ztrátou pouhých 3 minut a 46 sekund na nejrychlejšího z Kamazů. V celkovém pořadí si dnes závodníci polepšili – jsou 8.

  • Macík je zpět mezi 10 nejrychlejšími

    Závodníci mají před sebou ještě celou druhou polovinu letošního extrémně náročného Dakaru. A jak ukázala první část soutěže, během zbývajících 6 etap se může stát cokoliv. V neděli kamiony po dni volna odstartovaly do 7. etapy čítající 402 ostrých kilometrů. Tým Big Shock! Racing na trať speciálky vyslal žluté Iveco Martina Macíka. A to si vedlo velmi dobře. Jeho posádka dnes v cíli byla 9. nejrychlejší. A v rámci celkového hodnocení poskočil do TOP 10. 

  • Loprais se v polovině Dakaru přiblížil soupeřům před sebou

    Posádka Aleše Lopraise obsadila v šesté etapě Rally Dakar 2022 čtvrté místo a před dnem volna se o dalších několik minut přiblížila rivalům, kteří figurují v průběžném pořadí před ní. Aleš Loprais je tak na dosah medailové pozice.

  • Macík bojuje dál, cesta Martina Šoltyse letošním Dakarem končí

    V polovině letošního Dakaru dosavadní průběh hodnotí i Big Shock! Racing Team. Martin Šoltys, pilot týmu, po první polovině Dakaru končí svou statečnou cestu závodem. Dvě poslední nedokončené etapy a bolest zad mu nedovolují pokračovat. Posádka Martina Macíka, zocelená dosavadním vývojem Dakaru, se chystá v druhé polovině zabojovat a pokusí se dosáhnout na co nejlepší výsledky. Jejich Karel, žluté Iveco s číslem 503, během dne volna prochází kompletním servisem a v neděli bude do 7. etapy připraven v nejlepší formě. 

  • Prokop s Chytkou jsou v polovině soutěže průběžně devátí

    Sobota po šesté etapě znamená "volný den" na Dakaru.  Šestá dakarská etapa s 348 měřenými kilometry v okolí Rijádu dopadla konečně tak, jak si Martin Prokop z Benzina Orlen Teamu představoval. Žádné potíže, osmé místo v etapě a deváté v celkovém pořadí jsou dobrou motivací a odrazovým můstkem pro druhou polovinu Dakaru, která se rozjede po sobotním volném dni.

  • Tomáš Tomeček podruhé v roli rychlé asistence

    Tomáš Tomeček, vítěz Rallye Paříž - Dakar i Africa Eco Race, podruhé přijal nabídku mezinárodního týmu South Racing a se svou závodní Tatrou 815 působí na Dakar Rally 2022 jako rychlá asistence osmnácti buginám kategorie SSV a lehkých prototypů.

  • Macík drží krok s nejrychlejšími, po 3. etapě je celkově 8.

    Posádce žlutého kamionu týmu Big Shock! Racing ve složení Martin Macík, František Tomášek a David Švanda se daří držet krok s nejrychlejšími kamiony a po 3. etapě jsou na 8. místě mezi kamiony se ztrátou více než 1 hod. na vedoucí posádku Dimitrije Sotnikova na Kamazu. Z českých posádek se daří nejlépe Instafores Loprais Praga týmu s Alešem Lopraisem za volantem, který se drží na 5. místě průběžného pořadí. Daří se však i Tatře Buggyra ZM Racing s pilotem Ignacio Casale na 7. místě. Druhý kamion Big Shock! Racing se zkušeným Martinem Šoltýsem za volantem mírně ztrácí a je po 3. etapě celkově 16.

  • Martin Prokop drží na Dakaru TOP10

    Po zahřívacím sobotním prologu se Dakar 2022 rozjel naplno ve své první etapě. Martin Prokop s navigátorem Viktorem Chytkou asi sami nečekali  jakým fantastickým způsobem prolétnou měřeným úsekem. V cíli byli třetí nejrychleší automobil. Do druhé etapy pak posádka Benzina Orlen Teamu nastupovala ve výhodné pozici. Etapa bez navigačních záludností v méně náročném terénu byla velice rychlá. Novému Fordu Raptor RS Crosscountry Martina Prokopa bohužel chyběla rychlost a etapu dokončili na dvacátém místě. Celkově si pak pohoršili na šesté místo v průběžné klasifikaci.

  • Dakarský prolog odstartoval na Nový rok

    44. ročník Dakaru na Nový rok 2022 odstartoval již ve své třetí saudsko-arabské edici. Posedmé figuruje mezi piloty automobilů i Martin Prokop, který s navigátorem Viktorem Chytkou tvoří sestavu Benzina Orlen Teamu a před sebou mají téměř 4300 ostrých kilometrů ve dvanácti etapách. Další český tým Big Shock Racing, má poprvé na startu 2 kamionové posádky. Oba zkušení piloti vědí, že v prologu se Dakar nevyhrává a úvodních 19 km absolvovali s klidnou hlavou.

  • Macík se Šoltysem úspěšně absolvovali dakarskou rozcvičku

    Bivak v Džiddě s blížícím se sobotním startem Rallye Dakar ožívá. Piloti kamionů Martinové Macík a Šoltys z týmu Big Shock! Racing dnes úspěšně absolvovali shakedown, předstartovní testy, během kterých prověřili formu svých speciálů. S výsledkem prvních jízd v saudskoarabském terénu jsou nadmíru spokojení. Kamiony jsou nachystány na páteční technické přejímky a mechanici se pouštějí do přípravy asistenčních vozů. Závodníci už se také stihli přivítat se soupeři a dolepit jména svých dcer na závodní helmy.            

  • SHAKEDOWN je za námi

    První administrativní kámen v podobě testovací rychlostní zkoušky posádky týmů Tatra Buggyra Racing a Buggyra ZM Racing bez sebemenších problémů odvalily, stejně tak by tomu mělo být i v případě technických přejímek.


inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.