Voda a jachting

  • Mistrovství světa v námořním jachtingu začalo

    V pondělí 3. 6. byla v chorvatském Šibeniku odstartována první navigační etapa světového šampionátu ORC. Mezi 112 startujícími týmy jsou i čtyři české lodě. Jak si vedou? Ve skupině C, kde je na startu 50 lodí se velmi dařilo HEBE SAILING TEAMU závodícímu na lodi M37 HEBE V Zdeňka Jakoubka s kormidelníkem Petrem Fialou a taktikem Martinem Trčkou. Připsali si po dramatickém průběhu etapy vynikající druhé místo. Tým GIULIA vedený Janem Hirnšalem skončil po přepočtu desátý. Skupinu vede estonská Italia 11.98 SUGAR 3 skippera Sandra Montefusca.

    5. 6. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Mistrovství Evropy třídy Fireball – stříbro pro Českou republiku

    Od neděle 25. do pátku 31. května se na Lipně v Černé v Pošumaví jelo mistrovství Evropy třídy Fireball za účasti 47 lodí ze sedmi zemí. Odjelo se všech deset plánovaných rozjížděk navzdory předpovědi, která slibovala větru jen málo. Nakonec si závodníci vyzkoušeli všechny podmínky – od slabého až po silný vítr přes 10 m/s.

    3. 6. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jachting: Kvalifikace na olympiádu O.Teplému letos opět nevyšla

    Mistrovství Evropy, které bylo pro třídu Finn druhým kvalifikačním závodem, proběhlo od 13. do 18. května v Athénách. Ondřej Teplý na své „domácí“ vodě, kde dlouhodobě trénuje, nezajel vůbec špatný závod. Celkově skončil v kompletní světové konkurenci (84 závodníků) na 17. místě jako jedenáctý Evropan. Jenže vysněná kvalifikace na olympiádu visela výše. Jelo se o pouhá čtyři místa, která vybojovaly Brazílie, Norsko, USA a Řecko. Domácí závodník Ioannis Mitakis skončil celkově dvanáctý o 21 bodů před Ondrou. Závod vyhrál Brit Giles Scott, druhý byl Andy Maloney z Nového Zélandu a třetí Maďar Zsombor Berecz.

    23. 5. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jana Slívová mistryní Evropy ve windsurfingu

    Jana Slívová z YC Nechranice zkompletovala sadu medailí z evropských šampionátů, když na ME 2019, pořádaném v ČR na Nových Mlýnech v termínu 13.–18. 5., získala zlato! Akce se zúčastnilo 92 závodníků ze 16 zemí světa – 14 evropských zemí a účastníci z Argentiny a Austrálie. Závodní komisi pod taktovkou hlavního rozhodčího Marka Pavlovského se podařilo odstartovat 13 velmi kvalitních rozjížděk. Celý závod panovaly skvělé povětrnostní podmínky, které však v prvních dvou dnech provázelo extrémně studené počasí.

    20. 5. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jachting: Ondřej Teplý začíná souboj o kvalifikaci na olympiádu

    Jachtař roku 2018 a juniorský mistr světa Ondřej Teplý (24) z Jachtklubu Brno závodí v olympijské třídě Finn. Je naší největší nadějí na kvalifikaci na olympiádu v Tokiu 2020, paradoxně ve třídě, která s největší pravděpodobností v roce 2024 už v olympijském programu nebude. Zástupci u nás tak populární a úspěšné lodní třídy se ale nevzdávají a dělají všechno proto, aby Finn v programu her zůstal. V tom duchu se odehrálo i velkolepé sobotní zahájení mistrovství Evropy, které je zároveň druhou olympijskou kvalifikací.

    13. 5. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • PÁLAVSKÁ REGATA 2019

    Čím byla letošní Pálavská charakteristická? Určitě počasím. Zatímco v předchozích letech byly koloritem regaty teploty sahající k 30°C, letos to byla pravá mikulášská Pálavská. A to hlavně poslední den závodu, kdy byly teploty hluboko pod 10°C, k tomu Uhlířovský severní vítr doprovázený vytrvalým deštěm. Pátek i sobota byly ještě relativně dobré. Ale i přes toto zvláštní počasí byla regata jachtařsky i společenský vydařená.

    8. 5. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • ROZHOVOR: Trenérka Škábová vede Seemanovou do světové špičky

    Dvojice Petra Škábová a Barbora Seemanová je v současné době prakticky na vrcholu české plavecké scény. První v roli trenérky, druhá v pozici plavkyně, od které se očekávají výsledky a medaile. To byl důvod oběma položit několik otázek.

    25. 4. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Petr Průcha ovládl úvodní podnik MSWC v AbuDhabi

    Světový šampionát v motorovém surfingu letos odstartoval svou sezónu ve Spojených arabských emirátech. Seriál zamířil na Střední východ vůbec poprvé a rovnou se představil na místě zasvěceném královským disciplínám vodního motorismu - mezinárodní marině sportovního klubu AbuDhabi.

    16. 4. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Regata olympijských tříd na Mallorce skončila

    V sobotu 6. dubna skončil medailovými rozjížďkami na Mallorce 50. ročník závodu Trofeo Princesa Sofia. Závodu se zúčastnilo i sedmnáct českých reprezentantů. Až na výjimky se jim příliš nedařilo, ale většina z nich tuto skvěle obsazenou regatu pojala hlavně jako přípravu na důležitější vrcholy sezony a možnost vyzkoušet si závodění v početném poli kvalitních soupeřů.

    10. 4. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • 50 Trofeo Princesa Sofía Iberostar Regata

    První letošní velká regata olympijských tříd začíná dnes na Mallorce. Závodit se bude od pondělí do pátku 5. dubna a v sobotu jsou na programu medailové rozjížďky. Doufejme, že v nich uvidíme i české závodníky, kterých je letos na startu 17. Na Mallorce se letos sešlo rekordních 1 224 jachtařů, 869 lodí v deseti třídách ze 67 států světa. Konkurence je na Mallorce tedy tradičně obrovská, dá se říci, že přijeli všichni, kteří v současném olympijském jachtingu něco znamenají.

    1. 4. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Ondřej Teplý Jachtařem roku 2018

    Zcela zaslouženě se vítězem ankety Jachtař roku 2018 stal juniorský mistr světa Ondřej Teplý (24) z Jachtklubu Brno, který závodí v olympijské třídě Finn. Je naší největší nadějí na kvalifikaci na olympiádu v Tokiu 2020, paradoxně ve třídě, která s největší pravděpodobností v roce 2024 už v olympijském programu nebude.

    9. 3. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Ondřej Teplý zajel skvělé 8. místo

    V neděli 3. 2. skončil medailovými rozjížďkami v Miami na Floridě první letošní světový pohár olympijských lodních tříd. Na startu se stejně jako vloni objevily tři české lodě. Po celou dobu závodu vál jen slabý vítr, který si pohrával s nervy všech závodníků. Z našich se nejlépe vedl Ondřej Teplý ve třídě Finn. Podával vyrovnané výkony a do medailové rozjížďky (pro deset nejlepších) postupoval z posledního desátého místa. Finálová jízda se jela za extrémně slabého větru, Ondra v prvním kole ťuknul bójku a musel točit penaltu. Nicméně skvělou jízdou na zadní kurz i výborným taktickým rozhodnutím ve druhé stoupačce se propracoval na třetí místo, které udržel do cíle. Celkově se posunul na osmé místo.  „V závodě nic nešlo úplně jednoduše, hodně jsme bojovali s rychlostí lodě, ale nakonec se nám podařilo najít optimální nastavení, s kterým mi to jelo! S výsledkem jsem spokojený!“ pochvaloval si Ondra.

    4. 2. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Čeští jachtaři mezi 25 nejlepšími posádkami světa

    Na Bahamách odstrtovalo finále STAR SAILORS LEAGUE 2018. Stejně jako každý rok se jej zúčastní 10 nejlepších týmů světové stáristické ligy a 15 VIP posádek z různých lodních tříd. Letos na tomto velmi významném závodě se zvučnými jmény světové jachtařské elity máme dva české zástupce!

    6. 12. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Třída Finn vypadla z programu olympijských her v Paříži 2024

    Výroční konference mezinárodní jachtařské federace World Sailing  se konala od 27. října do 3. listopadu v Sarasotě na Floridě v USA. Českou republiku na ní reprezentoval předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer.
    Nejdůležitějším bodem na programu konference bylo definitivní schválení jachtařských disciplín pro olympijské hry v Paříži 2024. Po dlouhých debatách World Sailing Council nakonec navrhl na místo původně na jaře schválené disciplíny Mixed One Person Dinghy (jednoposádková plachetnice muži + jednoposádková plachetnice ženy – počítáno dohromady) kategorii Mixed Two Person Keelboat Offshore (dvouposádková (muž + žena) kýlová offshore plachetnice). Toto rozhodnutí musel ještě v neděli 4. listopadu schválit World Sailing Annual General Meeting (výroční valná hromada).

    8. 11. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Týmové mistrovství ČR v jachtingu se vydařilo

    V Praze na Vltavě v YC CERE se od pátku do neděle (26.–28. 10.) konalo mistrovství České republiky týmů. Dvanáct šestičlenných týmů (včetně jednoho slovenského) závodilo na lodích třídy 420, v soubojích tři proti třem lodím. Na startu nechyběly mnohé osobnosti českého jachtingu včetně olympionika Viktora Teplého, reprezentantů Ondřeje Teplého či Štěpána Novotného, podívat se přišla i Veronika Fenclová Kozelská.

    30. 10. 2018 | Rubrika: Voda a jachting


inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.